1022 poze   56562 vizite

3 Gardenia- inradacinare

La sfarsitul verii, am luat cateva varfuri si le-am pus la inradacinat. Dupa 2 luni doar cel mai mic varf a dezvoltat calus, timp in care a pierdut 2 frunze. Celelalte nu au supravietuit.

In octombrie, am reluat experimentul, dar avand in vedere randamentul slab de data trecuta (25%) si experienta Stephanotis, am facut cateva schimbari: varfuri crescute in aceasta vara, cu 2- 4 frunze, lasate cateva ore in solutie cu hormoni de inradacinat si puse in nisip. Am lasat si 2 segmente lemnificate (care au necrozat in primele 3 saptamani). La sfatsitul lui octombrie au avut nevoie de o prima udare- fiind varfuri noi, am folosit o solutie slaba de fertilizatori (NPK si Mg).
- dupa 5 saptamani incep sa porneasca radacini;
- dupa 7 saptamani apare noua crestere;
29.08.17; le-am lasat cateva ore in solutie cu hormoni de inradacinat
29.08.17
29.08.17; si le-am pus in pamant
29.08.17
24.10.17; doar cel mai mic varf a dezvoltat calus si a intrat in regenerare
24.10.17
04.10.17; am reluat experimentul, dupa experienta Stephanotis.
04.10.17
10.11.17; au dezvoltat calus si au intrat in vegetatie
10.11.17
10.11.17
10.11.17
30.11.17; Au inceput sa creasca.
30.11.17
10.12.17; In curand vor incepe transplantul in ghivece.
10.12.17
19.12.17; Frunzele epuizate isi recapata turgescenta, altele isi continua cresterea.
19.12.17
07.01.18; dupa retezarea bobocilor
07.01.18
17.01.18; incep lastarirea
17.01.18
29.01.18
29.01.18

Comentarii album • 50
Nume:



Fermagrama 6 June 2018  
Imi pare rau ca nu amreusit cu ea . Merg mai departe , nu renunț
Răspunde Raportează
APlant 7 June 2018  
Asa se invata :)
Răspunde Raportează
FELICITA 3 May 2018  
Folosesti substante ptr inradacinare?
Răspunde Raportează
APlant 3 May 2018  
Da, folosesc Naphthaleneacetic (NAA)- un compus organic, de la o firma de specialitate si mi-l prepar singura. Dar toate substantele de inradacinare lucreaza la fel, nu am sesizat diferente intre diferite marci.
Răspunde Raportează
Fermagrama 20 April 2018  
Au vrut sa trăiască . Sant grozave .
Răspunde Raportează
APlant 20 April 2018  
ar trebui sa porneasca si butasii tai in vegetatie. Cum o mai duc?
Răspunde Raportează
Fermagrama 20 April 2018  
Da au pornit , vin cu poze . Nu mi mai ajunge timpul . Acum toată ziua bântui prin jardina .
Răspunde Raportează
floralia 20 April 2018  
Ce bine arată! gata: ai gardenii noi.
Răspunde Raportează
APlant 20 April 2018  
Mi-au cam dat emotii in ultimele 2 luni :)
Răspunde Raportează
Fermagrama 14 March 2018  
Lasa ca se fac la mine .
Răspunde Raportează
APlant 14 March 2018  
Le mai am pe cele mature, care-s inca in convalescenta, dar am avut o stare tare neplacuta vazandu-le cum le merge mai rau pe zi ce trece.
Apropo ai avut dreptate: cele 3 mature, despre care iti spuneam ca nu au fost stropite avand boboci, au murit din cauza patarii.
M-a costat mult imprudenta de a nu testa solutia de stropit inainte.
Răspunde Raportează
Fermagrama 5 February 2018  
Asa pare , ca i arsura pe frunze . Tulpina se vede verde . O sa vedem
Răspunde Raportează
APlant 5 February 2018  
... va fi grea asteptarea...
Răspunde Raportează
Fermagrama 30 January 2018  
Deja sant plante formate , ce repede au crescut si ce ușor pare . Un traseu interesant de parcurs , si dificil . Gardenia e greu sa o îngrijești si in condiții normale si aici e o demonstrație de profesionalism . Multumesc Aurelia sezonul asta am învățat multe
Răspunde Raportează
APlant 30 January 2018  
M-a surprins si pe mine cresterea din ultimele 12 zile, probabil unde s-a marit ziua.
Acum incep etapa de formare, nu-mi plac tufele lălâi (noroc cu notele lui David Clark). In noiembrie- decembrie, ziua fiind in scadere, perioada de lastarire (timpul intre 2 ciupiri) a fost de 6 saptamani. In ianuarie, ziua fiind in crestere, observ ca s-a redus la 4 saptamani (in medie). Avand in vedere ca au 2 perechi de frunze (media) inseamna ca la sfarsitul lui februarie ar putea avea, in medie, cate 4 lastari de baza pentru viitoarea tufa. La sfarsit de martie, cand vor incepe aclimatizarea, ar trebui sa aiba cel putin 8 lastari florali, deci plantura ta nu ar trebui sa aiba boboci cand ajunge la tine :) Cam asta este prognoza (de obicei sunt pesimista in estimari).
Au avut momentul cand unele pareau epuizate si frunzele pierdeau turgescenta- le-am transplantat si le-am retezat bobocii florali. Aceasta problema nu este specifica gardeniei, am avut ceva asemanator si la iasomia de camera, cand a stagnat, Chiar tu ai observat ceva in neregula la fucsii si la japonez si le-ai verificat radacinile. Sunt probleme legate de intretinerea unei plante. Ce ti s-a parut dificil pana acum?..tot incerc sa te conving ca (gardenia) nu-i o planta dificila.
Răspunde Raportează
Fermagrama 30 January 2018  
Ai reușit sa ma convingi , frumoasa parfumata merita un loc de cinste . Estimările si statisticile sant făcute sa fie încălcate , hi , hi , niciodată nu STI la ce sa te aștepți .In alta ordine de idei ce Pregătești pentru gradina in sezonul 2018 ? Azi am verificat pământul la flori , cu lupa si nu am mai vazut nematozi . Am scobit destul de adânc . Oricum mai perseverez , azi le dau putina cenușă , o sa le placa si la flori , puțin de tot sa nu se ardă
Răspunde Raportează
APlant 30 January 2018  
din pacate nu am gradina, eu stau la bloc. Am doar pervazul ferestrelor :). In fiecare primavara, surplusul si rezultatul experimentelor le duc la sora mea, care are gradina si le ingrijeste ea mai departe. In aceasta vara vom vedea finalul experimentelor, din iarna 2016- 2017.
Deci a fost eficient tratamentul, ai salvat minunatie de plante! Cenusa este f. buna in cantitati mici, are potasiu si fosfor ce protejeaza radacinile, ajuta la transferul si stocarea de apa in frunze. Eu mai ud cu zeama si in perioada de preinflorire/ inflorire pt. ca stimuleaza inflorirea prin K.
Răspunde Raportează
Fermagrama 30 January 2018  
Am facut un tratament agresiv la pământ : apa oxigenată , apoi un insecticid care se cheamă " talent " sistemic sa apar planta si am udat si pământul cu ce a rămas , apoi cenușă , apoi Corosel azadirachtina un produs Naturist incorporat in pământul florilor si azi încă putina cenușă . Am vazut imediat rezultate după talent , in apa drenată in farfuria ghiveciului erau morți nematozii . Mai repet ca sigur mai sant generații latente si oua .
Răspunde Raportează
doinabacau 18 January 2018  
Cu admiratie...felicitari si bafta!
Răspunde Raportează
APlant 18 January 2018  
Multumesc, deabia acum pornesc de drum: cei 4, care au avut boboci, sunt la stadiul la care se afla cel din spate- stanga (cel care nu a avut boboc) in 10 decembrie. Aparitia bobocilor i-a intarziat 5- 6 saptamani si i-a vlaguit. Trebuie sa ma intorc in timp sa vad unde am gresit, ca sa nu repet greseala.
Răspunde Raportează
doinabacau 18 January 2018  
De regula,bobocii se elimina in faza incipienta,in favoarea cresterii.Daca ati facut asta din amatorism,e mai mult decat laudabil!
Răspunde Raportează
Fermagrama 18 January 2018  
Vigurosi si sanatosi, Deja un mare success.Dar da putem invata multe din experiment ,adica eu .Am avut un sezon de iarna plin de noutati
Răspunde Raportează
Fermagrama 8 January 2018  
Cum se menține aciditatea substratului sa nu se degarniseasca ? Adaugi ceva in apa de udare ?
Răspunde Raportează
APlant 8 January 2018  
Spre rusinea mea marturisesc ca nu dau atentie ph-ului. La inceputuri, preparam acea zeama de sol, masuram cu hartie de ph, pana am observat ca plantele mele nu prea au treaba cu un ph de 4- 5 sau 7. La substrat- caut sa fie cat mai aerisit, pt. ca am observat ca plantele de dezvolta mult mai bine pe un sol aerat si la intretinere urmaresc evolutia plantei: verific mai intai la cat de ud este solul, apoi dupa paraziti si in final consider deficienta in nutritie (ex: frunze verde deschis- au nevoie de azot, daca au si nervurile verde inchis- le dau Mg). La iasomii, gardenii, stephanotis nu le-am dar niciodata Fe (au apropape 1 an de zile). Mi-am propus sa le dau apa cu suc de lamaie, dar de fiecare data solul era ud si renuntam (probabil in apa de la robinet este suficient Fe de nu dau simptome). Fertilizare- le dau cum recomanda specialistii, dar pun 1/2 din cantitatea recomandata. Evit sa cumpar sol gata preparat pt. plante specifice- prefer turba rosie chioara, o amestec cu nisip (folosesc f. mult nisip) si fertlizez prin udare: NPK: echilibrat in perioada de crestere si cu mai mult K in perioada de inflorire. Ex: cand am vazut Steph. cu atatia muguri, i-am pus la baza1- 1,5 lingura granule NPK echilibrat (ghiveciul are 10 litri), desi este iarna. Cel mai important: la 1,5- 2 luni masuri preventive pt. daunatori- fungi sau paraziti.
Răspunde Raportează
Fermagrama 20 December 2017  
I am vazut cu bucurie cum evoluează , tare serioși si puși pe treaba .
Răspunde Raportează
APlant 20 December 2017  
"Cei 4 evanghelisti sunt 3: Luca si Matei": pana la urma, a ramas doar un butas fara boboc. Acum ca le-am schimbat substratul, astept sa usuce bobocii. Am incecat sa-i retez, dar tulpina nu-i suficient de lunga si mi-e teama ca as putea rani punctele de crestere de la axilele frunzelor. Cel cu bobcul mai mare, a pornit 2 axilari, de parca ar fi simtit ce vreau sa-i fac.
Răspunde Raportează
aureliap 11 December 2017  
Felicitari! Experimentul pare o reusita. Iar gardenia este o floare dificila care ar merita sa stim s-o propagam, in conditiile in care de multe ori pierdem aceste frumoase flori parfumate. Eu, cel putin, am pierdut cateva pana in prezent, dar cand si cand nu rezist tentatiei de a-mi mai cumpara cate una.
Răspunde Raportează
APlant 11 December 2017  
Multumesc. O data am citit un articol despre atentia acordata plantelor- daca o atentie excesiva nu le face cumva rau. Expunerea respectiva mi-a ramas in minte pentru ca nu am putut sa-mi explic stiintific fenomenul, desi existau premise ca ar putea fi veridic. Avand multe flori, nu ma ocup de ele in mod preferential. Poate acesta este motivul pentru care nu consider Gardenia sau Stephanotis- ul flori dificile.
Da, Gardenia este o planta deosebita, dar ar fi neplacut sa mai trec prin faza de deparazitare cu o alta planta. Vreau sa invat sa o ingrijesc asa cum are ea nevoie (cumparand o planta, altcineva a avut grija de nevoile ei). Crescand-o din stadiul de butas sau rasad, ma invata planta ce nevoi are. Am vazut la Flora: floralia.sunphoto.ro/Gardenia_2017 ce viguroase sunt Gardeniile ei, pe care le are de cand erau mici si asta m-a ajutat.
Răspunde Raportează
aureliap 11 December 2017  
Sunt sigura ca plantele crescute din butasi si aclimatizate de noi sunt mai rezistente decat cele cumparate din florarii . Poate o sa incerc si eu in viitor.
Răspunde Raportează
Fermagrama 11 December 2017  
Bobocii de gardenie au obiceiul sa cada chiar si in condiții bune , cand au lumina si caldura optime , iar Butasii ăștia drăgălași au niște boboci de toată Frumusețea . Oricum Gardenia este o floare capricioasa , si foarte interesantă . Dar mirosul florilor face sa merite aventura .
Răspunde Raportează
APlant 11 December 2017  
Tocmai asta-i problema: sunt prea mici pentru boboci, trebuie mai intai sa se dezvolte ca apoi sa poata inflori asa cum stiu ele. Mai bine sa consume energia in dezvoltare decat in cresterea bobocilor.
Răspunde Raportează
Fermagrama 1 December 2017  
Astept vinerea cu postările despre plantele bebeluși cu nerăbdare si ma bucur mult cand văd ce frumos se dezvolta . E mai greu de stăpânit elanul de a nu invada spațiile de flori si butasi . Imediat încep si răsadurile de flori si legume si apoi veselie .Anul asta am cumpărat semințe de muscate F1 si se pun la germinat din Decembrie .In ultimi ani nu am prea cumpărat muscate , una doua doar si acum imi iau revanșa . Asa si cu petuniile ajungi la o saturație , vrei o pauza apoi reiei in forța . In ian semănam petunii . Am deviat de la gardienii ca sa mi găsesc scuze si sa nu mi cumpar una rapid , sant asa de frumosi Bebelușii gardeniei ca ti fac pofta .
Răspunde Raportează
APlant 1 December 2017  
Nu trebuie sa cumperi gardenia, ti-am spus ca iti trimit eu la primavara. Problema la acesti copii este ca in loc sa creasca lastari, pornesc boboci. Doar 2 pornesc lastari. Daca nu transforma bobocii in lastari in 2 saptamani va trebui sa-i retez.
Răspunde Raportează
floralia 1 December 2017  
Felicitari! Vreau sa incerc si eu. Nu stiu daca acum e potrivit sau las pt primavara. In ce fel de hormoni de inradacinat le-ati tinut? Si substratul e doar nisip?
Răspunde Raportează
APlant 1 December 2017  
Eu folosesc Naphthaleneacetic (NAA)- un compus organic, de la o firma de specialitate si mi-l prepar singura. Las explantii 2- 3 ore, pentru ca solutia se descompune repede. Nu cred ca este important hormonul de inradacinare (in august am folosit acelasi hormon cu rezultate dezastruoase). Diferenta au facut-o: butasii si substratul de inradacinare. Nu am avut succes cu butasii lemnificati sau semi- lemnificati din anul precedent- mi-au necrozat toti (probabil nu am sterilizat corespunzator). Ca substrat, in octombrie am folosit doar nisip, iar cutia din poza 04.10.17 era acoperita cu o alta cutie identica, cu gauri laterale pentru aerisire.
Răspunde Raportează
floralia 1 December 2017  
Multumesc!
Răspunde Raportează
APlant 1 December 2017  
Succes daca decideti sa puneti la inradacinat!
Răspunde Raportează
floralia 11 November 2017  
Am trecut si eu printr-o experienta asemanatoare cu gardenia. Eu am primit doua micute si am reusit sa le aclimatizez. Vara le duc in gradina si le merge excelent. Acum au 4 ani si sunt uriase. iarna le tin pe hol la serviciu. E adevarat ca trec cu greu iarna, le cad frunzele, se umplu de paraziti, dar am grija sa le deparazitez. primavara le schimb ghiveciul si substratul.
Nu sunt insa lamurita cand si cum trebuiesc tunse.
Inradacinarea acum e cam dificila. Din cate stiu, puii au nevoie de caldura.
Răspunde Raportează
APlant 11 November 2017  
Din ce am citit am inteles ca aclimatizarea ar fi cheia dezvoltarii gardeniei- acum dvs. imi confirmati asta.
Eu am tuns-o la sfarsitul infloririi, pe la inceputul lui septembrie (cam 1/3) si am deparazitat-o si i-am schimbat ghiveciul ca statea cu radacinile pe afara. Acum sta pe un parvaz sudic, are lumina din plin si inca este bine (nu se ingalbenesc frunzele, nu-i cad deocamdata), doar ca i-au pornit lastarii axilari. Probabil la primavara va avea nevoie de o ajustare a formei.
Vad ca butasii din octombrie au reactionat mai bine decat cei de la sfarsitul lui august. La mine nu functioneaza inchiderea ermetica intr-o punga sau sub un borcan- necrozeaza. Probabil ar trebui aerisiti zilnic sau stropiti cu un fungicid.
Acesti butasi, sunt in casa, dar au nimerit intr-un loc cu lumina dar mai putin vizibil si as putea spune ca 1 luna am si uitat de ei.
In general, prefer inradacinarea de toamna, (la orice planta) pentru ca pana in primavara planta are timp sa formeze tufa si primavara incep sa apara bobocii florali.
Răspunde Raportează
sylvia 11 November 2017  
Pentru ca sunt subiecte interesante scriu cateva cuvinte la subiectul :gardenia. Ele nu trebuiesc tinute iarna la caldura mare (23-atat cat avem noi nevoie). De aceea se umplu cu paraziti si le cad frunzele. Apa de udare nu trb. sa fie in abundenta. Si ultima chestie care o interesa pe Floralia :tunsul. Dupa cum mi-a spus Alkat, ele se tund dupa inflorire. Ei, eu intotdeauna am mai asteptat putin ...apoi le-am tuns. Am incercat si eu sa fac butasi, partial am reusit in cocos insa am aflat ca acestea vor inflori dupa 5 noduri, asa ca ...
Răspunde Raportează
floralia 11 November 2017  
Multumesc, Silvia! Stiam de temperatura. Pe holul unde sunt au undeva la 18 grade. Nu am ce sa fac... desi ar mai fi o varianta sa le tin la 5 grade, dar cred ca e prea rece pentru ele.
Răspunde Raportează
sylvia 11 November 2017  
Nu, nu este ok deloc 5grd. Asta este, important ca in final isi reface foliajul si face flori.
Răspunde Raportează
Fermagrama 9 November 2017  
Gardenia o floare minunata cu un miros demențial si una dintre cele mai sensibile plante .Cultivarea ei este foarte dificila . Eu spun ca este o reușită ce ati obținut
Răspunde Raportează
APlant 9 November 2017  
Probabil veti rade: am cumparat aceasta floare sa o fac cadou. M-am uitat dupa paraziti la florarie dar nu am vazut nimic. Acasa am examinat cu o lupa puternica- si era plina de chiriasi. Am cumparat alt cadou si eu am ramas cu planta. Dupa deparazitare, nu am avut probleme cu ea, chiar mi se pare puternica- fuchsia este mai sensibila. Dupa ce ati adus cu bine fucsiile in iarna, de ce spuneti ca este dificila cultivarea gardeniei?
Răspunde Raportează
Fermagrama 10 November 2017  
Este foarte sensibilă , la curenți de aer , mutare , caldura , păianjen roșu pământul din ghiveci se degarniseste si se îngălbenesc frunzele , se pierde PH prin udare si iar nu i bine . Umiditatea in aer in casa .Este o provocare continua deși mie imi place f mult si cu flori si fără .
Răspunde Raportează
APlant 10 November 2017  
In primavara o sa va trimit una aclimatizata, ca sa o plantati in coltul acela de gradina ce seamana cu Jardin du Luxembourg.
Răspunde Raportează
sylvia 11 November 2017  
Aclimatizata ? Adica plantata in gradina si ramasa peste iarna ?
Răspunde Raportează
APlant 11 November 2017  
"Aclimatizata" in sensul de planta noua, nascuta si crescuta in conditii de la noi, nu nascuta in- vitro si crescuta in conditii de sera Olanda/ Grecia.
Răspunde Raportează
APlant 11 November 2017  
"Plantata in gradina si ramasa peste iarna"- partial, adica plantata in gradina, toamna mutata in ghiveci si iernata la adapost, primavara scoasa in gradina (ca la fucsii).
Răspunde Raportează
Fermagrama 10 November 2017  
Multumesc pentru apreciere ,
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.