1022 poze   56556 vizite

10 Alte experimente




Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 13
Olivia79 25 August 2017  
Aveti in plan si experimente cu violete? :-) De exemplu, cele chimera nu se inmultesc prin frunza pt ca nu se pastreaza tiparul. As fi curioasa cum le-ati inmulti dv.
Raportează
APlant 25 August 2017  
Da, din frunze nu se obtin totdeauna plante identice cu plantele mama. Am avut violete acum cativa ani. Eu le taiam coroana (varful/ meristemul cu 2/3 din frunze). In ghiveci ramanea restul de planta ciuntita (radacina cu restul de 1/3 din frunze). Frunzele nu se reteaza! Cam in 2 luni apareau mai multi lastari la baza frunzelor si in felul acesta aveam tufe bogate. Acesti lastari, cand sunt suficient dezvoltati (au 3- 5 frunzulite), se pot reteza si se pot pune la inradacinat. Vor aparea alti lastari, daca sunt taiati (plantele au o putere fantastica de regenere). Pe de alta parte, coroana retezata de la planta mama se poate pune la inradacinat- pamant/ nisip/ perlit si umiditate ridicata.
Raportează
Olivia79 25 August 2017  
Teoric, stiu. Dar cand ai varietati care nu se gasesc in tara, nu-ti vine sa decapitezi planta. Am ceva experienta cu violetele, dar nu m-a lasat inima niciodata sa fac asa ceva. Tot am incercat cu tija florala, dar nu am reusit. Desi sunt in tara colectionari care au reusit astfel.
Raportează
APlant 25 August 2017  
Olivia, te inteleg. Multe flori sunt obtinute prin multiplicare in-vitro (cultura meristemului- adica inima/ varful plantei) bazandu-se pe fenomenul cresterii infinite. Din aceasta cauza reproducerea identica se poate face doar prin meristem. Daca planta ta este matura- poti sa tai coroana cu o treime din frunze. Partea cu radacina se va dezvolta in continuare- se va innoi. Este doar alegerea ta. Eu am inceput experimentele dupa ce am cumparat o lavanda si nu am avut curajul sa pun cativa butasi. Bineinteles ca planta a murit, nu a trecut cu bine aclimatizarea, iar eu gandesc chiar si acum, ca mai bine taiam jumatate si o faceam butasi. Din pacate nu am mai gasit acel soi.
Raportează
Olivia79 25 August 2017  
Experimente, experimente, experimente. :-)
La violete, merge inmultirea prin tija florala, dar trebuie gasita cea mai buna formula.
Raportează
APlant 25 August 2017  
:) Colectionarii din tara, care au reusit multiplicarea prin tija florala, au folosit acelasi soi de chimera, pe care il ai si tu? Deci ar trebui sa scoti oarecum din "adormire" punctele de crestere din ramificatia cu tije florale (peduncul floral principal cu cele secundare- meristemele axilare). Cand ti se usuca florile: tai toata ramificatia cu tije florale sau retezi scurt doar floricele? Dupa retezarea scurta, pedunculul sau ramificatia, fara flori se usuca sau ramane verde? Daca ramane verde poate urmatorul pas ar putea fi acei lastari axilari, daca planta nu si-ar concentra energia la alti boboci.
Raportează
Olivia79 25 August 2017  
Nu, sunt varietati diferite de chimera in colectiile din tara.
Si totul tine de detaliu. Daca ti-ai baut cafeaua, daca e soare afara, daca vantul bate cum trebuie. :-) Glumesc, dar e adevarat ca nu e usor. Conteaza chiar si momentul cand se rupe tija florala. Aici recunosc ca m-am pierdut si n-am inteles exact cand trebuie.
Se foloseste tija florala de la care s-a rupt partea superioara cu floarea. Si se foloseste si partea superioara de la care s-au desprins petalele si staminele.
Sunt unele chimere care au cele doua frunzulite mai mari si e mai usor. Dar sunt si varietati cu frunze minuscule. Apoi mai e problema ca puii nu cumva sa iasa de jos, din substrat. S-ar putea sa nu fie cum trebuie. Puii trebuie sa iasa de la nivelul celor doua frunzulite. Am zis ca trebuie si vantul sa bata din directia potrivita? :-)
Raportează
APlant 25 August 2017  
Daca ramificatia se usuca- probabil ar trebui taiata ramificatia florala inainte de inflorire si pusa sa infloreasca altfel. Ai incercat cumva sa cresti violete pe mediu lichid, adica hidro? (Eu am incercat cu un lastar de orhidee dar mi-a necrozat). Corect ar fi: soiul tau de chimera suporta crestere hidro? Ai putea incerca sa lasi o ramificatie florala in apa sa vezi cat de mult rezista si cum evolueaza- calus oricum se formeaza, dar nu trebuie sa formeze radacina. Eu asa as incerca :) Vorba ta "experimente, experimente..."
Raportează
Olivia79 25 August 2017  
Floarea trebuie sa se deschida, sa se vada daca a inflorit corect. Altfel nu se foloseste. Se poate intampla ca pe aceeasi planta nu toata sa iasa cum trebuie. Abia apoi se taie.
Am incercat si in apa, nu a mers. In principiu rezultate bune am vazut in vermiculit, in cutie transparenta pt a forma un efect de sera.
Raportează
APlant 28 August 2017  
Iata cum as proceda eu: as taia tija/ tije florale inainte de a se deschide florile, as reteza toate nodurile (explant) bifurcatiei tijelor la o lungime de 1.5- 2cm, le-as steriliza si le-as pune la crescut pe un "mediu lichid". Ce este "mediul lichid": in comert exista stimulatori pt. dezvoltarea plantelor (granule ce se dizolva in apa si asigura plantei necesarul de elemente organice si anorganice). Explantii sunt sustinuti de o sita si plutesc pe acest mediu, intr-o incinta inchisa. Daca apar semne de necroza, mai intai as reduce timpul de contact cu mediul (ex: 5 minute de 2- 3 ori pe zi). Temperatura 20- 25grd Celsius, 12- 16h lumina/zi.Cand lastarii ajung la 2- 2.5cm, as merge pe multiplicare, ulterior ii pun la inradacinat.
Raportează
Olivia79 29 August 2017  
Multumesc de ajutor. Eu am facut limbi straine, dar din pacate ce ati incercat sa-mi explicati mi-e mult mai strain. M-am pierdut la fiecare 2 propozitii.
Raportează
APlant 30 August 2017  
Olivia, ai aflat lucruri noi- este un inceput. Ve mai auzi despre aceste metode. Usor, usor vei intelege si vei incepe sa experimentezi. Tot ce iti trebuie este curiozitate si rabdare iar tu le ai din plin :).
Raportează
Olivia79 30 August 2017  
Ehe, multumesc de votul de incredere dar imi recunosc limitarile. Ca in fotbal, toti ne pricepem. :-)
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.