1022 poze   57162 vizite

02 Catharanthus- regenerare

Plantele mama nu au intrat in vegetatie la inceputul primaverii 2017 si am luat cateva varfuri pentru inradacinare. A durat destul de mult, cam 2 luni (au ramas verzi, dar au pornit radacini foarte greu). Din 9 varfuri doar 3 au inradacinat- 33% este f. putin.
Spre sfarsitul verii inradacinarea varfurilor a aparut in 2 saptamani (temperatura 28- 30 °C, un loc cu umbra deasa, dar bine ventilat si umed, iluminare naturala). Toate varfurile au inradacinat.

In vara 2018, am pus segmente de tulpina, cu noduri si fara varfuri din nou la inradacinat, in aceleasi conditii. Dupa 3 saptamani au aparut radacini si axilari la nodurile superioare. Toti butasii au inradacinat.

Se pare ca vara este propice inradacinarii. De fiecare data am folosit hormon de inradacinare (butasii au stat cateva ore in solutie). Pentru o regenerare rapida, butasii de varf par a fi mai potriviti, deoarece infloresc la scurt timp dupa inradacinare, dar ciupirea pentru dezvoltarea tufei aduce o intarziere in inflorire de 4- 5 saptamani. Pentru inradacinare sunt potriviti si butasii de nod.
18.09.18
18.09.18

Comentarii album • 8
Fermagrama 19 September 2018  
Ai deschis sezonul " grădinărit de iarna ". Ce facem cu fuchsiile ?
Raportează
APlant 19 September 2018  
ha-ha-ha!..pe principul "orice spatiu gol trebuie umplut :). .ideea este ca am taiat eu plantele mature, dar nu as vrea sa le pierd din nou in primavara si sa cumpar niste fire inflorite, cand pot avea tufe cu flori in martie :)
Fucsiile le-am taiat din august (au mai ramas cateva care au supravietuit caldurii din casa scarilor), le-am deparazitat si acum hiberneaza. Eu tot pe balcon le tin, ca nu am pivnita sau un alt spatiu protejat de ger. La tine au rezistat caldurii? Ai ce sa bagi in iarna? :)
De fapt cred ca am cam terminat cu toate taierile, mai am cu deparazitarea.
Raportează
Irinabadea 29 September 2017  
Buna ziua!Credeti ca mai se poate face acest experiment si in aceasta perioada?Imi sunt foarte dragi si nu stiu ce conditii vor cu intrarea in iarna.As dori cateva informatii.Multumesc frumos.
Raportează
APlant 29 September 2017  
Desigur. La plantele mama, pentru a prelungi sezonul de inflorire, cheia este ciupirea dupa 2- 3 noduri. In acest fel preveniti aparitia tecilor cu seminte, este stimulata cresterea lastarilor si formarea tufei. La mine stau pe un calorifer in dreptul ferestrei, spre sud si au soare toata ziua. Iarna trecuta au inflorit pana in martie.
Daca tot retezati varfurile- puneti-le in pamant. La mine pamantul a fost umezit cu 1 zi inainte de plantare si nu au mai fost udate deloc. Cutia cu varfurile plantate, are fundul gaurit si un stat de 2 cm pamant amestecat cu nisip- acest aspect cred ca este important. Dupa plantare, varfurile au fost acoperite cu o alta cutie asemanatoare, cu cateva gauri in fetele laterale, pentru aerisire. Nu ridicati cutia- capac, le place umiditatea ridicata. Au fost asezate in spatele altor flori, care nu prea lasau sa le scape multa lumina. Radacinile se vor vedea prin fundul cutiei cu pamant pentru ca se duc dupa gaurile de aerisire. Daca la mine au inradacinat in august, la temperaturi de 27- 28 grd.C, in 2 saptamani, acum in septembrie, ar trebui sa inradacineze mai usor.
Raportează
Irinabadea 29 September 2017  
Va multumesc din suflet pt. amabilitatea si rabdarea de am scrie aceste informatii importante ,mai ales ca in aceasta vara am reusit sa achizitionez vreo 8 culori si imi sunt foarte dragi.Va doresc numai bine si sanatate.
Raportează
APlant 30 September 2017  
Va inteleg, eu am pierdut una cu flori mov- albastru, care, asa cum spuneti dvs, imi era f. draga. In primavara, nu am mai gasit acea culoare in florarii si asta m-a determinat sa incep sa pun butasi la cele ramase. Folosesc aceasta metoda si la: Sporul casei (fie ca-i Walleriana sau New Guinea), panselute sau petunii. Incercand sa protejez florile impotriva daunatorilor, am observat ca scufundandu-le coroana in apa cu sapun, timp de 1- 2h si o data pe luna, le revigoreaza si provoaca o explozie vegetativa.
Mult succes si sa va bucurati cat mai mult de ele!
Raportează
Irinabadea 30 September 2017  
De care sapün folositi ?
Raportează
APlant 30 September 2017  
Sapun sau detergent lichid ordinar- acum folosesc Pur de spalat vase- o picatura la 1 litru de apa. Apa,de la robinet o las intr-un vas de pe o zi pe alta pentru evaporarea clorului..
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.